«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

5 порад як скласти резюме,а би знайти роботу в період карантину

Створюючи своє резюме та шукаючи роботу в сучасних умовах, варто згадати, що за китайською філософією ієрогліф, який означає кризу, має ще й другий зміст — шанс. У  часи тривоги й кризи одночасно  з'являється можливість "пізнати себе" по-новому: згадати про забуті компетенції, відкрити власні таланти й вдало викласти їх у тексті. 

П' ять порад

Будьте оригінальними, але в рамках. Джазмени, які стали гуру імпровізації, довго вивчали ази музичної теорії та прийняті стандарти. Якщо ви ставите за мету вразити своєю оригінальністю, то зважайте на наявні тут шаблони. Гарно структурований документ, без орфографічних помилок - це те, що чекають роботодавці. Пам'ятайте, що у вас не буде другого шансу справити перше враження.

Зрозумійте очікування роботодавців. Подивіться, кого саме шукають наймачі - галузі, професії, навички. Зайдіть на сайти тих роботодавців, у яких ви прагнете знайти роботу та подивіться, кого ж шукають вони. Оцініть свої здобутки та компетенції очима роботодавця. Ознайомлення з картиною ринку праці підкаже, як "намалювати" свій портрет, щоб він був цікавим саме конкретним роботодавцям. Напевно, варто ще раз згадати, що  в нинішній кризовий момент потрібні працівники у сфері логістики, медицини та інформаційних технологій. 

Оцініть свій результат. Розповідаючи про свої місця роботи й опановані професії, не слід забувати про іншу річ. Кожен роботодавець хоче приблизно уявити, яку саме користь ви принесете компанії. Формальний перелік попередніх місць роботи скоріше всього не справить враження. “Оцифруйте” свої досягнення, розкажіть про них у деталях. Замість перелічування місць роботи вкажіть на успіхи, яких вдалось досягнути. Згадайте, як випечений вами хліб купували представники відомих фірм.  Або ви вдвічі збільшили продаж товарів, провівши ефективну рекламну кампанію. Будучи озброєними такими фактами, ви з легкістю пройдете співбесіду.

Продемонструйте жагу до знань. Проходження курсів підвищення кваліфікації, розвиток навичок і завершення навчання у освітніх закладах - це ті пункти, за якими роботодавець оцінює шукачів роботи. Згадайте, які  курси ви, можливо, закінчили та отримали сертифікати (на Prometeus, Сousera чи іншій освітній платформ) і як це допомогло у вашій роботі. Перелік набутих знань доповніть родзинкою: напишіть, чому бажаєте навчитись, які  нові компетенції отримати на новій роботі.

Розкрийте свою особистість. Нікого не беруть на роботу за красиву душу, але всі хочуть бачити працівника, який віддається роботі з душею. Зараз усі компанії (особливо великі гравці) роблять наголос на цінностях. Хтозна, можливо ваші хобі розкажуть про вас більше, аніж ваш трудовий шлях. Не бійтеся розповідати про свої інтереси. І,  можливо, тоді серед працівників з рівною кваліфікацією перевагу віддають вам. Бо ви вмієте зацікавити. 

Ніколи не “зациклюйтеся” лише на власних дипломах.  Імовірно, ви володієте безліччю інших компетенцій, про котрі ви навіть не розмірковували як про такі, що  дадуть вам шанс у роботі. У вас є авто? Можливо, вас зацікавить логістика. Ви вмієте гарно готувати солодощі дітям? Чому б не спробувати готувати смаколики з доставкою? Ви вмієте шити? Наразі є значний попит на маски для обличчя. 

Напевно, усі вже розуміють, що коли завершиться карантин і ми перейдемо до звичного життя, світ вже буде іншим. І шукати собі місце в цій новій реальності потрібно вже зараз.

Державний центр зайнятості

Понеділок, 27 квітня 2020