«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

Аграрні асоціації виступають за відновлення Міністерства агрополітики – Козаченко

З вуст міністра економіки Ігоря Петрашка прозвучало повідомлення про те, що у відновленні діяльності Міністерства аграрної політики немає великої потреби. Ця заява стурбувала всіх аграріїв, оскільки вони відчувають серйозні проблеми, що виникли внаслідок відсутності відповідного відомства. На цьому наголосив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко, повідомляє "ПроАгро Груп".

Очільник УАК нагадав, що агарна галузь є основним стабілізатором економіки. Разом із харчовою промисловістю, вона формує понад 20% ВВП країни. Незважаючи на війну, коронавірус, світову економічну кризу, ми ще тримаємось саме завдяки аграрному сектору економіки. Однак, чого слід чекати в майбутньому? Профільного міністерства немає, не визначено структуру державного управління аграрною галуззю на рівні областей, регіонів і громад, а також не ясно, які напрями ця галузь повинна поєднувати.

Рослинництво, тваринництво, рибництво, лісівництво - безперечно, важливі, але головним питанням є те, якою має бути державна підтримка для різних суб’єктів господарювання. Важливо, які потрібно застосовувати інструменти фінансування подальшого розвитку; чи можна взяти довгострокові кредити, щоб купити землю, аби збудувати нові підприємства з виробництва молока та м’яса, а також підприємства, що переробляють цю продукцію і створюють додану цінність.

"Багато питань пов’язано й з тим, якою буде система диджиталізації і дерегуляції галузі, що ми будемо автоматизовувати і скільки матимемо бюрократичних та корумпованих схем, які не дадуть нам надалі розвиватись. Важливим залишається питання торгівлі та експорту сільськогосподарської продукції. Дуже вагомим є розвиток агарної науки та освіти. Усе це повинно бути чітко прописано в Плані реалізації Стратегії розвитку агропромислового комплексу і виконуватись відповідним державним органом - профільним міністерством. На жаль, ні того ні цього наразі немає. Тому вихід лише один - терміново виконувати вказівку президента та прем’єр-міністра і відновлювати роботу міністерства", - зробив висновок Леонід Козаченко.

Він звернув увагу, що у світі є лише 5 країн, в яких немає міністерства сільського господарства. Деякі з цих країн не мають достатнього потенціалу для розвитку сільськогосподарської галузі. У нас для розвитку є все, окрім політичної волі, досвіду і здорового глузду.

"Всі аграрні асоціації сьогодні стурбовані цим і мають намір боротись за те, щоб робота міністерства аграрної політики була відновлена", - зазначив президент УАК.

Вівторок, 10 листопада 2020