«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

AGROЕКСПЕРТ: про професію МЕНЕДЖЕР ФЕРМИ

Нашим спікером у рубриці #agroексперт виступив Олександр Назарко, управлінець із досвідом роботи 7 років, керівник проєкту Управління Активами МТФ (АВМ) та директор Global Agro Finance.

Розкажіть, будь ласка, як ви прийшли в цю професію?

Я планував працювати в переробці, оскільки вся сім'я працювала в даному напрямку. Проте коли підприємство закрилось, спробував себе у роботі із коровами та загорівся азартом до досягнення високих планових показників і понеслась… Коли показники стали покращуватись, азарт став ще більшим та не утихає до сьогодні. Чесно кажучи, я сподіваюсь, що очі горітимуть до молочного тваринництва вічно!

Чому обрали лікувати корів, а не дрібних тварин, хоч нині це дуже популярно?

Я навіть не розглядав роботу в клініці, з дрібними тваринами. Оскільки корови припали до душі ще із навчальної ферми, котра була при технікуму. Хоч там було багато тварин: вівці, свині, кози, кролі, кури, качки, індики.

Назвіть найпоширеніші проблеми, з якими до вас звертаються керівники ферм?

Найпоширеніших проблем виділити не можна, проте їх можна розподілити за ступенем впливу на показники, бо на кожній фермі та чи інша проблема впливає на різний результат. На сьогодні, усі, хто звертаються, мають нарікання на відтворення, вибуття, продуктивність, рентабельність, хочуть будувати чи реконструювати ферму.

Чи бували у вас відрядження за кордон?

Звичайно. До закриття кордонів - відрядження були часті. Я працював в Естонії, Данії, Білорусії, Казахстані.

Що найскладніше в обраній професії?

Управління часом та енергією. Якщо не навчитися управляти ними, можна швидко «вигоріти». Я працюю над тим, аби такого зі мною не сталося.

Чи можете ви сказати, що любите свою роботу? Чому?

Любов до роботи росте із кожним днем. Є складні періоди, але їх потрібно переосмислювати та брати уроки із них. Я люблю свою роботу «не за що, а всупереч».

Скільки може заробляти управлінець фермою?

Рівень заробітної плати управлінця фермою залежить від того, на скільки високі результати показує працівник, на скільки він є самодостатнім, наскільки уміє управляти бізнесом.

Дайте пораду початківцям.

Будьте жадібні до знань, вивчайте літературу, спілкуйтеся з колегами та будьте «почемучками», вчіть ази і  нанизуйте по зернині вищу матерію на ваше намисто досвіду. Терпіння. У вас все вийде!

Середа, 3 березня 2021