«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

Про рівень заробітної плати в України. Прогноз на майбутнє

Зарплати українців восени покажуть зростання після падіння в кінці літа. Такий прогноз дають економічні і фінансові експерти. Поки що дані Держслужби статистики показують, що в останній літній місяць заробітки впали на 358 грн - до 11446 грн. Цікаво, що такою ж була середня зарплата у березні цього року, коли оголосили карантин.

Як змінилися зарплати

Держслужба статистики показала, що номінальна зарплата без урахування інфляції по Україні в серпні виявилася меншою не тільки в порівнянні з липневою зарплатою, а й з червневою - тоді заробітки були відповідно 11804 грн і 11579 грн.

Реальна, тобто з урахуванням інфляції, зарплата зменшилася до липня 2020 року на 2,8%. Але в залежності від регіонів і сфер зайнятості, зарплати збільшилися по-різному. А в деяких галузях вони як і раніше менше, ніж рік тому.

Що по регіонах

У розрізі регіонів зарплати впали всюди - від Києва, де вони традиційно найвищі - 16795 грн (-1,5% або 258 грн в порівнянні з липнем), до Чернівецької області, де вони сам низькі - 8996 грн (-3,5% або 326 грн).

Середні заробітки в столиці, вперше в історії України перевищили в липні 17 тис. грн, знову опустилися нижче цієї суми. Буковина стала єдиною областю, де середня зарплата менше 9 тис. грн. (йдеться про заробітки без вирахування податків. На руки середній працівник отримує на 19,5% менше).

Найбільше зниження зарплат в Луганській області - на 5,7% (на 595 грн). Найменше знизилися заробітки в Чернігівській області - на 0,3% (на 24 грн). В інших областях заробітки впали від 1,4% в Київській області до 5,1% (Черкаська обл.).

Що за галузями

У порівнянні з липнем, заробітки в серпні впали у всіх галузях, крім громадського харчування та готельного бізнесу (+ 7%), транспорту та пошти (4,1% або 12484 грн), адмінуправління (+ 1,6%), будівництва (+0 , 6%), IT (+ 0,2%). Але громадське харчування і готельний бізнес залишається єдиною сферою, де зарплати й надалі найнижчі в країні. Очевидно, що причиною тому - триває карантин: люди набагато менше ходять в кафе і ресторани, менше подорожують.

Найнижчі зарплати також в охороні здоров'я (8490 грн, або мінус 0,8%) та освіті (8218 грн, або мінус 11,9%).

Найвищі заробітки за підсумками серпня виявилися в IT-сфері - 19827 грн (+ 0,2%), потіснив з першого місця на друге банківський сектор - 19700 грн (-3,2%). Далі йде сфера держуправління і оборони - 16802 (-4,7%).

Чому було падіння в кінці літа

Економісти відзначають, що в серпні зарплати регулярно знижуються, так як традиційно це місяць масових відпусток, причому не завжди оплачуваних. Приватний бізнес нерідко, в порушення КЗпП і закону "Про відпустки", не надає своїм працівникам 24 дні оплачуваної відпустки.

"Люди йдуть у відпустку за свій рахунок, це позначається на обсязі фонду зарплат, і в підсумку середні заробітки в серпні арифметично знижуються, - роз'яснив член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. - Але в цьому році головна причина того, що зарплати в серпні зменшилися - економіка продовжує падати, обсяг валового внутрішнього продукту зменшується. Звідки взятися зростанню доходів населення? "

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко роз'яснив причини зростання зарплат в серпні в окремих галузях. Так, за його словами, підвищення заробітків в закладах громадського харчування і готельному бізнесі відразу на 7% вийшло з-за низької бази порівняння, так тут зарплати впали найбільше.

"Спрацював також сезонний фактор, особливо в південних регіонах - це наплив відпочиваючих, які харчувалися в кафе і ресторанах, через що їх персонал зміг заробити, - аналізує Охріменко. - Той же фактор викликав підвищення заробітків на транспорті. Зарплати в будівництві пішли в серпні в зростання перш за все через урядової програми "Велике будівництво", це в основному капітальний і поточний ремонт доріг. А ось в IT-сфері зарплати збільшилися в межах статистичної похибки ".

Чого очікувати далі

Експерти прогнозують, що у вересні заробітки збільшаться через те, що з 1 вересня підвищено мінімальну зарплату з 4723 до 5000 грн. Це викличе насамперед підвищення посадових окладів у держсекторі. Але заробітки в цьому році будуть рости набагато меншими темпами, ніж рік тому. Погоджуються із цим Олег Пендзин і Олександр Охріменко.

Обидва експерти згодні, що зник вплив так званого "фактора конкуренції", яке проявилося в 2018-2019 роках. Тоді роботодавці були змушені за рахунок своїх доходів значно підвищувати зарплати кваліфікованим працівникам, щоб утримати їх від трудової міграції в Європу.

"Тим не менш, через підвищення мінімальної зарплати, з 1 вересня, можна в цьому місяці очікувати стрибка вище 12 тис. грн в середньому по країні", - прогнозує Олег Пендзин

Тобто, у вересні може бути зростання більш ніж на 550 грн.

З ним згоден і Олександр Охріменко.

"У вересні зростуть зарплати в тих галузях, де вони залежать від сезонного фактора, перш за все це агросектор, - аналізує Охріменко. - У ньому зайняті близько трьох мільйонів працівників, а в сезон збирання врожаю їм платять добре, зарплата комбайнерів, механізаторів сягає 25- 30 тис. грн. Це теж позначиться на середніх зарплатах ".

Експерт очікує підвищення середніх зарплат в межах 3-4% в порівнянні з серпнем. Розрахунок показує: заробітки в цьому випадку зрівняються з липневими або трохи перевищать їх, склавши 11800-11900 грн.

Джерело: economics.segodnya.ua

Середа, 30 вересня 2020