«Агроджоб» — перше кадрове агентство в аграрному секторі України.

 

За цькування на роботі будуть штрафувати

За цькування планується ввести штрафи від 1 700 до 2 550 грн або відправляти кривдників на громадські роботи. А мобінг може стати однією з причин розірвання трудового договору з ініціативи працівника.

Нещодавно народні депутати зареєстрували проєкт Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо протидії мобінгу». Автори планують доповнити КпАП статтею 173-5 та визначити поняття «мобінгу (цькування)».

У ній встановлюється, що мобінг — це «діяння учасників трудових відносин, які полягають у психологічному, фізичному, економічному насильстві, зокрема із застосуванням засобів електронних комунікацій, що вчиняються стосовно працівника підприємства, установи, організації незалежно від форми власності, виду діяльності й галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами або особами, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, стосовно інших учасників трудових відносин з метою приниження їх людської гідності за певними ознаками, створення стосовно них напруженої, ворожої, образливої атмосфери та/або примушування учасника трудових відносин до зміни місця роботи».

Якщо закон ухвалять, за відповідні дії буде передбачено покарання у вигляді накладення штрафу від 100 до 150 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1 700 до 2 550 грн) або громадські роботи на строк від двадцяти до сорока годин.

Якщо дії були вчинені групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, то це тягне за собою накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 5 100 грн) або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин. Якщо цькування спричинило шкоду психічному здоров’ю учасника трудових відносин, це тягне за собою таке ж покарання.

Керівника підприємства можуть звільнити за економічне насильство до окремих працівників та напружену й образливу атмосферу в колективі.

Джерело: work.ua

Вівторок, 17 листопада 2020